Proizvodnja jagoda u Mačvi

Kako se sezona jagoda u Srbiji zahuktava, tako smo i mi krenuli u potragu za onim najlepšim i najslađim, ali ne samo proizvodima već i iskustvima. U Šabačkoj opštini, prema nekim procenama, pod jagodom se trenutno nalazi više od 1000 hektara zemlje, u kojoj svakako leži i višegodišnje iskustvo. Predrag Bajić iz sela Krivaja posvedočio nam je o tome. Njegova proizvodnja jagoda datira još iz sedamdesetih godina prošlog veka i kako kaže, bilo je tu puno prvih koraka dok nije došao do gotovo savršene proizvodnje, kakva je današnja. Reč je proizvodnji jagoda u kojoj učestvuju i njegova supruga i deca, te je baš to čini još posebnijom.

Zaštita jabuke od jabukinog smotavca, DuPont

Na sedam hektara se na plantaži u Vojki proizvode jabuke sorte greni smit, gala, zlatni i crveni delišes. Ovaj zasad je star šest godina i, kako kažu, nekih većih problema nisu imali. Jabučni smotavac predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu, koja se može pronaći u gotovo svim voćnjacima u našoj zemlji, te ukoliko se ne sprovode odgovarajuće mere za suzbijanje ovog insekta, štete mogu biti zaista velike. Naš sagovornik kaže da su se u borbi protiv ove štetočine odlučili za Koragen, firme Du Pont.

Proizvodnja povrća u Despotovu

Porodična proizvodnja povrća, uspešna, organizovana, za izvoz i sa ozbiljnim tendencijama ka još većoj uspešnoti i sve to u Srbiji, nedaleko od Bačke Palanke. Nikola Ajduk i njegove dve sestre kaže, rešili su da sa fakultetskim diplomama nastave porodičnu proizvodnju povrća i ne odustanu od toga da se i u našoj zemlji može kvalitetno i isplativo poslovati u ovoj grani poljoprivrede. A sve su započele prethodne generacije porodice Ajduk.

Embriotransfer u govedarstvu

Embriotransfer je izuzetno popularan u govedarskoj proizvodnji, kako mesa, tako i mleka. Većina i danas prihvaćenih tehnologija, koje se koriste pri ovom zahvatu, razvijena je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, kada je i u našoj zemlji rutinski obavljana transplantacija embriona. Na farmi krava Napredak AD, u Staroj Pazovi, a u saradnji sa slovačkim stručnjakom Peterom Česnakom i Poljoprivrednim fakultetom, Departmanom za stočarstvo, obavljen je postupak embriotransfera. Česnak se transplantacijom embriona u stočarstvu bavi od 1998. godine kada je počeo da radi u firmi Slovenske biološke službe.

Održan rusko-balkanski forum

Prošlogodišnja ideja o intenzivnijem povezivanju malih i srednjih preduzeća iz Srbije, sa preduzećima sa celog Balkana pa i Evrope, realizovana je u Novom Sadu. Prvi Rusko-balkanski forum okupio je nekoliko stotina učesnika sa težnjom u preduzimanju novih koraka u razvoju Balkanske trgovine i ekonomske saradnje.

Dan polja šećerne repe, Timac Agro

Ove godine u Srbiji je šećernom repom zasejano oko šezdeset hiljada hektara. Promenljivi vremenski uslovi koji su uključivali ekstremno visoke temperature krajem marta, a potom i izrazito niske temperature, mraz i sneg tokom aprila, uticali su na ove useve. Posledica toga su površine sa izrazito neujednačenim biljkama i sklopovi koji su pet do deset odsto manji u odnosu na prethodnu godinu.

Dan polja strnih žita kompanije Axereal

Kompanija Axereal Srbija organizovala je Dan polja na parceli AD Agrounija na ulazu u selo Jarkovci kod Inđije. Ovom prilikom su predstavljene sorte pšenice koje kod naših ratara postaju sve popularnije i to zbog visokih prinosa i dobrog kvaliteta hlebnog zrna.

Zaštita nektarina od šupljikavosti lista, Galenika Fitofarmacija

Nakon ručne prorede u zasadima breskve i nektarine plodovi se nalaze u feno-fazi intenzivnog porasta. Za nešto kasnije sorte možemo da preporučimo korišćenje kontaktnih fungicida u cilju zaštite od šupljikavosti lista i za to preporučujemo primenu preparata Metod 480sc.

Uzgoj krušaka na severu Banata

U trci sa svakodnevicom, poslom i obavezama, posebno ako život vodimo u gradu, neretko ne dobijamo priliku da istinski uživamo u prirodi dovoljno često i onoliko dugo koliko bismo želeli. Stoga, poput naših mnogih dosadašnjih domaćina, i dalje sve češće nailazimo na one koji su se po završetku svoje profesionalne karijere, u potpunosti okrenuli onome što su oduvek i priželjkivali – prirodi, poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji.

Uzgoj paprike u plastenicima i na otvorenom polju

Iako kada kažemo proizvodnja paprika, sve asocira na južnu Srbiju i gradove poput Leskovca i Pirota, dobre proizvodnje ovog povrća ne manjka ni u Vojvodini. U plastenicima Slobodana Nikolića, babure su ove godine čak i poranile, i to u punom sjaju. Plodovi višedecenijske proizvodnje iz godine u godinu stižu sve bolji kaže, a porodična proizvodnja koja je započeta radom njegovih roditelja, preko Slobodanove supruge i njega i njihovih mladih sinova danas, uspešno se nastavlja. Ali sve negde leži u tome, priča naš domaćin, što je on oduvek znao da će se baš time u životu i baviti.

Medijski partneri